LEIVÄT & SÄMPYLÄT

KAURA-HIRSSI-DURRASÄMPYLÄT
gluteeniton, maidoton, munaton
16 sämpylää
5 dl kaurahiutaleita
2 dl durrajauhoja
2 dl hirssijauhoja
0,5 dl oliiviöljyä
0,5 dl siirappia tai hunajaa
2 tl suolaa
2 tl ruokasoodaa
8 dl vettä
Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään.
Jaa taikinaa isoihin muffinssivuokiin, reilu 2 rkl taikinaa vuokaa kohden
Anna kohota noin 15-30 min. Paista 185 asteessa noin 30 min kunnes ovat saaneet kauniin ruskean värin pintaan

PORKKANASÄMPYLÄT
Sopii VHH- ja AIP- ruokavalioon
2 rkl liivatejauhetta
1,75 dl porkkanasosetta
3 dl tapiokatärkkelystä
0,75 dl kookosjauhoja
0,5 tl ruokasoodaa
0,25 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä
2 tl omenaviinietikkaa
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Laita porkkanasose kattilaan ja ripottele liivatejauhe joukkoon. Kuumenna seos koko ajan sekoittaen ja lisää hieman jäähtyneeseen seokseen kuivat aineet, oliiviöljy ja omenaviinietikka.
Anna taikinan levätä 10 min ja lisää tarvittaessa kookosjauhoja, jos taikina on kovin löysä.
Muotoile taikinasta sämpylöitä ja pasita 200 asteessa n.20-25 min.

TATTARI-SIEMENLEIPÄ
gluteeniton, maidoton, munaton
1 vuoka
5 dl tattarihiutaleita
4 dl tattarijauhoja
0,5 dl oliiviöljyä
1 dl siirappia tai hunajaa
4 rkl auringonkukansiemeniä
4 rkl kurpitsansiemeniä
2 tl suolaa
2 tl ruokasoodaa
8 dl vettä
Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään. Kaada leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan.
Anna kohota noin 30 min. Paista 185 asteessa 1tunti 45 min.
LEIVÄT & SÄMPYLÄT
.jpeg)
LINSSILEIPÄ
gluteeniton, maidoton, munaton
Leipävuoka noin 20 cm
2 dl punaisia kuivattuja linssejä
2,5 dl vettä
1 rkl oliiviöljyä
½ tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl kuivattua rosmariinia
1 tl timjamia
valkosipulijauhetta maun mukaan
Huuhtele linssit ja liota niitä runsaassa vedessä vähintään 4 tuntia tai yön yli.
Valuta liotusvesi pois ja lisää linssit tehosekoittimeen. Lisää 2,5 dl vettä, öljy, suola ja mausteet.
Soseuta tasaiseksi taikinaksi – koostumuksen tulisi olla hieman paksua mutta kaadettavaa.
Sekoita joukkoon leivinjauhe viimeisenä ja kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan tai levitä uunipellille pyöreäksi "flatbreadiksi".
Paista 200°C uunissa noin 30–40 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea ja leipä tuntuu napakalta. Flatbread-versio valmistuu nopeammin 20–30 minuuttia.
Anna jäähtyä ennen leikkaamista.

PERUNARIESKA
gluteeniton, maidoton, munaton
10- annosta
400g perunaa
3 dl vettä
0,5 dl oliiviöljyä
1,5 dl perunajauhoja
1 dl pofiber- perunakuitua
2 tl leivinjauhetta
1 tl psylliumia
suolaa maun mukaan
Keitä perunasta paksu muusi ja lisää joukkoon oliiviöljy.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää perunamassan joukkoon.
Vaivaa massaa n. 5min.
Tee taikinasta pötkö ja jaa se
10 osaan. Nosta palat leivinpaperilla vuoratulle pellille ja taputtele rieskan mallisiksi pyörylöiksi.
Pistele rieskat haarukalla.
Paista 225 asteessa noin 30 min.
.jpeg)
KIKHERNELEIPÄ
gluteeniton, maidoton, munaton
9 dl kylmää vettä
6 dl kikhernejauhoja
0,5 dl oliiviöljyä
2 tl suolaa
Kaada vesi kulhoon ja lisää sekoittaen kikhernejauhot sekä suola.
Anna massan levätä huoneenlämmössä 3 tuntia tai yön yli.
Kaavi "levon" jälkeen pinnalle syntynyt vaahto pois.
Vuoraa pyöreä kakkuvuoka leivinpaperilla ja voitele vielä kaikki reinat oliiviöljyllä.
Kaada massa vuokaan ja voitele pinta vielä oliiviöljyllä.
Paista 200 asteessa 35 min.