AAMUPALA
VÄLIPALA
Mansikka-rahkanami
paahdetulla kauralla
1 annos
250g pehmeää maitorahkaa
100g mansikoita
1 tl hunajaa
0,5 dl paahdettua kauraa
1 banaani
2 rkl rouhittuja hasselpähkinöitä
Laita raaka-aineita vuorotellen kerroksittain tarjoiluastiaan. Voit tehdä aamupalan jo valmiiksi edellisenä iltana niin voit nukkua vähän pidempään.
Punajuuri-vadelmamoothie
1 annos
100g kypsää punajuurta
100g vadelmia
50g avokadoa
1 banaani
2 rkl maustamatonta proteiinijauhetta
1/2 limen liha
noin 1 cm:n pala tuoretta inkivääriä
vettä sen verran, että on kiva juoda
Laita kaikki aineet blenderiin ja pyöräytä sekaisin. Tämä on hyvä kiireiseen aamuun, jonka voi hörpätä myös työmatkalla.
LOUNAS
Kvinoa-tuorepuuro
1 annos
1 dl kvinoahiutaleita
3 kivetöntä taatelia
1 tl psylliumia
noin 2 dl soijajugurttia
100g marjoja
2 rkl saksanpähkinöitä
ohenna vielä tarvittaessa vedellä tai mantelimaidolla
Laita kaikki muut aineen blenderiin paitsi marjoja ja saksanpähkinöitä. Blendauksen jälkeen laita tarjoiluastiaan ja anna levätä jääkapissa yön yli. Lisää aamulla marjat ja saksanpähkinät päälle ja nauti kahvia tai teetä tuorepuuron kanssa.
Raejuustoherkku
1 annos
200g raejuustoa
100g marjoja
100g hedelmiä tai 1 kpl hedelmää
2 rkl kurpitsansiemeniä
Tämä on pika välipalaa, joka sisältää kehollesi hyviä rakennuspalikoita kuten proteiinia, hyviä rasvahappoja, antioksidantteja ja hiilihydraatteja.
Raaka-aineet on helppo napata esim. lähikaupasta ja terveellinen välipala on valmis.
Kesäkurpitsa-avokadosmoothie
1 annos
30g pinaattia
10cm:n pala kesäkurpitsaa
1 banaani
1/2 avokado
noin kolmas osa tuoreen sitruunan lihaa
noin 2cm:n pala tuoretta inkivääriä
2 rkl maustamatonta proteiinijauhetta
vettä niin paljon, että saat juotavan koostumuksen
Laita kaikki pilkotut aineet blenderiin ja aja tasaiseksi. Tämä on helppo välipala kiireiseen päivään, joka on helppo juoda esim. palaverissa tai muuten työn sivussa.
Sienimunakas
1 annos
2 kananmunaa
100g sieniä
50g purjosipulia
pieni loraus vettä
suolaa, mustapippuria
oliiviöljyä
Pilko sienet ja paista pannulla noin 10 minuuttia. Lisää pilkottu purjosipuli ja pyöräytä muutaman kerran sekä mausta.
Riko munien rakenne rikki, jossa loraus vettä. Kaada munaseos sienien ja purjosipulien päälle ja anna hyytyä rauhassa. Voit laittaa levyä hieman pienemmälle. Syö sellaisenaan tai pienen salaatin kera.
Uunijuureksia
1 annos
50g raitajuurta kuorineen
50g porkkanaa kuorineen
50g sipulia
50g mukulaselleriä kuorineen
100g punajuurta kuorineen
tuoretta rosmariinia
1 valkosipuli solon kynsi
suolaa, mustapippuria
1 rkl oliiviöljyä
Pilko juurekset uunivuokaan ja mausta. Lisää öljy ja sekoita. Paahda uunissa 200 asteessa noin 30-45 min kunnes ovat saaneet vähän rapeutta ja ovat kypsiä. Tarjoile esim. savulohen kanssa ja täydennä vielä 1 rkl turkkilaista jugurttia, jossa vähän tilliä, sitruunamehua ja suolaa.
Tomaatti-porkkana-linssikeittoa
1 annos
150g porkkanaa kuorineen
150g paseerattua tomaattia
50g punaisia kuivattuja linssejä
1/2 pieni sipuli
1 pieni valkosipulin kynsi
1 rkl oliiviöljyä
tuoretta inkivääriä
suolaa, chilijauhetta
mustapippuria, ripaus kurkumajauhetta
curryjauhetta, paprikajauhetta
noin 5 dl vettä
Kuullota kattilassa oliiviöljyssä paloiteltu porkkana, sipuli ja valkosipuli. Lisää mausteita, vesi, paseerattu tomaatti ja linssit. Lisää vettä tarvittaessa. Anna kiehua noin 30 min ja soseuta. Keitto säilyy noin 4 päivää niin tee isompi satsi kerrallaan.
PÄIVÄLLINEN
Broilerin jauheliha-juurespata
1 annos
100g broilerin jauhelihaa
100g porkkanaa
100g mukulaselleria
50g varsiselleriä
50g palsternakkaa
1/2 pieni sipuli
1 tl tomaattipyrettä
1 rkl oliiviöljyä
suolaa, musta- ja valkopippuria
kuivattua rosmariinia ja -timjamia
ripaus kurkumajauhetta
paprikajauhetta, juustokuminaa
Paista broilerin jauheliha kattilassa oliiviöljyssä. Lisää pilkotut juurekset ja mausta. Lisää vettä niin paljon, että kaikki aineet peittyvät reilusti sillä pataa keitetään noin 40 minuuttia tai kauemmin jolloin siitä tulee vielä parempaa. Padat pitävät pitkästä haudutuksesta jolloin maut täydentyvät.
Paahdettu munakoiso ja jeerajugurttia
1 annos
300g munakoisoa eli noin puolikas
1-2 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
rosmariinia, timjamia
suolaa
100g turkkilaista jugurttia
1 tl sitruunamehua
suolaa, mustapippuria, persiljaa
juustokuminaa, paprikajauhetta
Puolita munakoiso pituus suunnassa ja viillota. Hiero leikkaus pintaan mausteet ja oliiviöljy. Paahda uunissa 180 asteessa niin kauan, että pinta on todella ruskea. Tähän menee vähintään 45 minuuttia.
Tarjoile munakoiso jeerajugurtin ja paistetun broilerin fileen kera.
ILTAPALA
Kaakao-appelsiinismoothie
1 annos
200g soijajugurttia
1 appelsiini
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
0,5 tl psylliumia
1 tl hunajaa
50g avokadoa
0,5 dl vettä
Laita kaikki aineet blenderiin ja aja tasaiseksi.
Terveelliset letut
1 annos
2 dl mantelimaitoa
2 rkl maustamatonta proteiinijauhetta
1 rkl perunajauhoja
0,5 dl tattarijauhoja
kanelia, kardemummaa, ripaus suolaa
2 tl kookosöljyä
100g mansikoita
1 tl hunajaa
Sekoita kaikki muut aineet keskenään paitsi mansikoita ja siirappia. Anna taikinan tekeytyä n. 15 min ja paista kookosöljyssä letut. Tarjoile mansikoiden ja hunajan kanssa.
Vadelmapiirakka
4 annosta
4 kokonaista kananmunaa
250g maitorahkaa
50g maustamatonta proteiinijauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 rkl psylliumia
4 tl hunajaa
1 tl kanelia, 1,5 tl kardemummaa,
1 tl jauhettua inkivääriä, 1 tl neilikkaa,
1 tl vaniljajauhetta
1 dl vettä
400g vadelmia
Sekoita kaikki aineet keskenään paitsi marjoja ja kaada leivinpaperilla vuorattuun kakkuvuokaan. Paista 200 asteessa n. 30-35 minuuttia.
Lihapullat ja uunikasvikset
4 annosta
400g kevyttä jauhelihaa
1 kananmuna
0,5 dl korppujauhoja
1/2 sipuli pieneksi pilkottu
suolaa, jauhettua maustepippuria
paprikajauhetta, mustapippuria
1-2 tl sinappia
1 dl vettä
Sekoita kaikki aineet keskenään ja pyöritä pullia.
300g myskikurpitsaa
300g valkokaalia
300g munakoisoa
300g porkkanaa
4 rkl oliiviöljyä
suolaa
Pilko juurekset ja laita uunipellille. Mausta suolalla ja oliiviöljyllä. Paahda 200 asteessa noin 30 min ja lisää lihapullat kasvisten päälle ja laske lämpöä 180 asteeseen. Paista vielä 10-15 minuuttia.