top of page

Korkea kolesteroli ja ravitsemus

Mitä kolesteroli on?


Kolesteroli on rasvamainen aine, jota löytyy kaikista ihmisen soluista ja joka on tärkeä osa monien kehon toimintojen kannalta. Maksasi valmistaa kolesterolia sekä saamme kolesterolia myös syömästämme ruoasta. Kolesteroli on elimistöllemme elintärkeä, mutta hapettuessaan kolesteroli muuttuu elimistössämme haitalliseksi ja vaarantaa terveytemme.Mihin kolesterolia tarvitaan?


Kolesterolia tarvitaan muun muassa solukalvojen rakentamiseen, hormoneiden ja

D-vitamiinin tuotantoon sekä sappihappojen tuotantoon.


Kolesteroli jaetaan kahteen tyyppiin: hyvä kolesteroli (HDL-kolesteroli) ja huono kolesteroli (LDL-kolesteroli). HDL-kolesteroli kuljettaa kolesterolia pois valtimoiden seinämistä ja takaisin maksaan, missä se voidaan poistaa elimistöstä. LDL-kolesteroli taas kuljettaa kolesterolia maksasta valtimoiden seinämiin.


Mitä ovat Triglyseridit (fP-Trigly) ?


Veren triglyseridien pitoisuus vaihtelee jonkun verran nautitun aterian mukaan.

Monissa laboratorioissa lipidimääritykset voidaan pyytää tehtäviksi joko ilman paastoa tai paaston jälkeen. Paasto helpottaa korkean triglyseridipitoisuuden arviointia.Triglyseridit ovat terveydellemme liian suurissa määrin haitallisia. Arvot voivat nousta, jos ruokavalioon kuuluu paljon valkojauho- ja sokerituotteita.Triglysereiden aineenvaihdunta on kytköksissä insuliiniin ja glukoosiin ja siksi niiden häiriöt heijastuvat veren triglyseridi- arvoon.Mikä on oikea kolesteroliarvo?


Kolesteroliarvot liittyvät ravintoomme, biokemialliseen yksilöllisyyteen, ikään ja perimään. Kolesteroli ei oireile ja voi olla kohonnut normaali painoisillakin. Arvot ovat yksilöllisiä ja toisilla kolesteroli voi nousta ravinnon rasvoista ja toisilla taas hiilihydraatit nostavat arvoja. Tämän vuoksi myös kolesterolin hoito on yksilöllinen. Taustat pitää siis huomioida, kun arvioidaan kokonaisuutta.


Kolesterolin ravitsemustuki


Ruokavalio on keskeisin kolesteroliin vaikuttavista tekijöistä, jotta arvot saadaan tasapainoitettua. Vaikutusteho on yksilöllinen, mutta tuottaa aina tuloksia. Luonnolliset rasvahapot, kuidut ja antioksidantit merkittävässä roolissa. Huomioi ravitsemuksessa:


- kasviksia, vihanneksia ja juureksia yhteensä vähintään 500g

- suosi luonnollisia rasvan lähteitä kuten oliivi-, avokado-, hamppu-, camelinaöljyä

- ruokavaliosta olisi hyvä saada noin 40g kuituja

- käytä kohtuullisesti rasvaisia maitotaloustuotteita

- täydennä aamu- ja iltapalaa marjoilla

- juo rittävästi puhdasta vettä

- suosi täysjyvätuotteita

- sokeri- ja valkojauhotuotteet minimiin

- syö säännöllisesti


Kolesteroli on siis hyvä paha, ja ravitsemus on yksi tärkeimmistä keinoista pitää kolesteroli tasapainoisena. Myös raskaalla sukurasitteella kolesteroliarvoihin on mahdollista vaikuttaa ravitsemuksella.


Myös tutkimusten mukaan suoliston mikrobiomilla on oma osuutensa veren rasva-arvoihin.


Hyvinvointiasi ajatellen 💛


Sirpa


Jos tarvitset apua kokonaisvaltaisessa arvioinnissa ja haluat, että päivitetään sinun ruokavaliosi niin ole yhteydessä ☀️279 views0 comments

Recent Posts

See All

Commenti


bottom of page