Miten päästä valoon ja saada elämä raiteilleen? Miten kerätä voimia, jos elämä on yhtä selviytymistarinaa? Miksi apua ja tukea ei saa, vaikka olo on rikkinäinen?
Masennus ja uupumus ovat nostaneet päätään myös vastaanotollani ja törmään näihin viikoittain. On rohkeaa lähteä tekemään ravitsemusmuutoksia, kun voimavarat ovat ihan lopussa. On ihanaa huomata, että ihmiset kuitenkin havahtuvat tilanteeseen, että ravitsemuksen avulla voidaan tukea kehon tilannetta myös lääkehoidon tukena.
Kun jaksaminen on kortilla rakennetaan ruokavalio eri tavoin ja edetään tarvittaessa pienillä askelilla eteenpäin asiakkaan ehdoilla. Ravitsemus on todella tärkeää masennuksen ja uupumuksen hoidossa ja taustalta löytyy usein syitä huonoon tilanteeseen kuten rasvahappojen epätasapaino, energia-aineenvaihdunnan häiriöt, vitamiinien- ja mineraalien puutokset, vaurioituneet solukalvot, hermovälittäjäaineiden epätasapaino, ongelmat elektronin siirtoketjussa, raskasmetallit, ruoka-aine allergiat ja yliherkkyydet.
Syitä masennukseen on lukuisia ja raskaat traumat eivät toki ruokavaliolla yksistään hoidu, mutta ovat tärkeä tuki kokonaisvaltaisessa hoidossa.
Lukuisia tutkimuksia on tehty masentuneilla ja tutkimusten perustella suolistossa on johdonmukaisesti puutetta hyvistä mikrobeista. Tietyt bakteerit vaikuttavat dopamiinin aineenvaihduntaan eli liittyvät henkiseen hyvinvointiin. Suolistobakteerit voivat syntetisoida hermovälittäjäaineita, jotka vaikuttavat aivojen ja ihmisen hyvinvointiin. Ruokavaliossa tulee huomioida riittävä D-vitamiinin ja EPA+DHA:n saanti ja näistä on usein puutostilaa.
Itä-Suomen Yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa (julkaistu 11.8.2022) tutkittiin D-vitamiinin tehokkuutta aikuisten masennusoireiden lievittämisessä ja tulokset puoltavat sitä kuinka tärkeää D-vitamiini on masennuksesta kärsiville. "Nykyisten masennuslääkkeiden teho jää usein riittämättömäksi, minkä vuoksi lisäkeinoja masennusoireiden lievittämiseen on etsitty esimerkiksi ravitsemustieteellisellä tutkimuksella." Lue lisää tutkimuksesta.
Pelkästään huono ruokavalio, jatkuva stressi, kehon epätasapainotilat, infektiot, allergeenit ja ympäristömyrkyt voivat suistaa aivot raiteiltaan.
Tärkeimpiä asioita masennuksen hoidossa:
- Ravitsemus
- Liikunta ja lepo oikeassa suhteessa
- Sosiaaliset suhteet
- Läheiset ihmiset
- Elämänrytmi
- Tarkoitus ja päämäärä
Ravitsemuksessa korjataan:
- Suoliston epätasapaino
- Rasvahappojen epätasapaino
- Hormonien tasapainoitus
- Energia-aineenvaihdunnan tukeminen
- Tuetaan maksan myrkynpoistojärjestelmää
- Varmistetaan vitamiinien ja mineraalien saanti
Huomioin myös:
- Traumat
- Lääkkeet
- Työ/ työttömyys
- Perhe
- Yksinäisyys
- Lapsuus
- Kotiolot
- Elämäntavat
Lääke ei ole aina vastaus vaan kokonaisuus ratkaisee💛
Comentários