• sirpa.heikkila@ravintovalmentaja.fi

Arjen helpot ruokavinkit

Updated: Mar 27



Arjet ovat usein aika tiiviitä joten helppous, terveellisyys ja maku ratkaisevat sen mitä ruoaksi tulee taiottua. Jokaisella meillä on varmasti ne samat ruokalajit, joita tulee valmistettua kyllästymiseen asti, ja jaan nyt sinulle muutamia omia vinkkejäni, jotka ovat nopeita ja helppoja eivätkä vaadi ihmeellisiä kokin taitoja.


Kaikki ateriat ovat vähähiilihydraattisia ja gluteenittomia.


Linssi-porkkana-tomaattisosekeitto 4 annosta
4 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl kurkumajauhetta
1 tl inkiväärijauhetta
1/2 tl cajunmausteseosta
1,5 tl suolaa
400 g tomaattimurskaa
400 g porkkanaa pilkottuna, ei tarvitse kuoria
200g punaisia linssejä kuivana
reilusti vettä

Laita kaikki muut ainekset kattilaan paitsi oliiviöljyä. Laita kattilaan vettä niin paljon, että kaikki ainekset peittyvät reilusti ja lisää tarvittaessa vettä myös keittämisen aikana. Keitä noin 30 min ja soseuta. Lisää oliiviöljy lopuksi samalla, kun soseutat keiton ja tarkista vielä maku.

Kukkakaalipizza
Pohja
1 kpl kukkakaalia
1 1/2 rkl oliiviöljyä
100 g emmentaljuustoraastetta
1 kpl kananmuna

Pohjan päälle
1 dl tomaattista pastakastiketta
reilusti puolitettuja kirsikkatomaattia
vähän suolaa, rouhittua mustapippuria

Paistamisen jälkeen pizzan päälle
1- 2 kpl isoa palloa buffalomozzarellaa
tuoretta basilikaa, kuivattua oreganoa
Raasta kukkakaali muruiksi. Sekoita joukkoon juustoraaste ja muna. Painele kukkakaali tiiviiksi, pyöreäksi pohjaksi leivinpaperoidulle uunipellille. Esipaista pohjaa 225-asteessa 10 minuuttia.
Levitä pohjan päälle pastakastike ja kirsikkatomaatit. Mausta. Jatka paistamista noin 15 minuuttia. Ripottele päälle paistamisen jälkeen tuoretta basilikaa, kuivattua oreganoa ja revittyä mozzarellaa.


Lohta, voi-suolavedessä keitetyt kasvikset ja kermaviilikastike 4 annosta
600g lohta

Laita paistinpannulle hienoa merisuolaa ja kuumenna pannu. Laita lohifile nahka ylös päin pannulle ja paista kunnes lohi on saanut ruskeaa väriä. Käännä lohi niin, että nahkapuoli on vasten pannua. Anna paistua noin 3 min. Käännä lohi ja ota nahka pois. Nahka lähtee todella nätisti kokkipihdeillä tai sormilla, jos sormesi kestävät kuumaa. Mausta lohta vielä suolalla ja käännä vielä kerran jotta myös toinen puoli kypsyy.

200g porkkanaa
200g kukkakaalia
200g parsakaalia
200g parsaa
1 rkl merisuolaa
2 rkl voita
vettä

Laita isoon kattilaan vesi, suola ja voi. Kuori porkkanat, ota parsa- ja kukkakaalista isoja nuppuja sekä leikkaa parsojen alaosasta noin 2 cm:n pois. Laita kiehuvaan veteen ensiksi porkkanat. Keitä noin 10-15 minuuttia ja lisää muut kasvikset. Anna kiehua noin 1 min. Kaada vesi pois.

Kermaviilikastike
1 kermaviiliä 6%
suolaa, jauhettua musta- ja valkopippuria
tuoretta pieneksi hakattua tilliä

Sekoita kaikki kermaviiliin.

Jauheliha-kasvispata 4 annosta
400g jauhelihaa, rasvaa max. 10%
100g varsiselleriä
100g sipulia (kuori ennen käyttöä)
100g juuriselleriä (kuori ennen käyttöä)
100g palsternakkaa (kuori ennen käyttöä)
200g porkkanaa (kuori ennen käyttöä)
1 kpl keskikokoinen kesäkurpitsa (lisätään pataan vasta ihan lopuksi)
1 prk tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia
2 valkosipulin kynttä
2 rkl oliiviöljyä
suolaa, jauhettua musta-ja valkopippuria, oreganoa, timjamia, savupaprikajauhetta, juustokuminaa
vettä

Paista jauheliha kattilassa oliiviöljyssä ja lisää pilkotut kasvikset/juurekset. Sekoita hetken ja lisää tomaattimurska ja vettä niin paljon, että kaikki raaka-aineet peittyvät kunnolla.
Anna porista noin 45 minuuttia tai kunnes padasta on tullut jo hieman paksumpaa. Lisää lopuksi vielä kuutioksi pilkottu kesäkurpitsa. Kesäkurpitsa menee ihan muhjuksi, jos sen lisää jo aluksi.
Pata on seuraavana päivänä vieläkin parempaa, kun maut tiivistyvät.

Noitakeitto ja raejuustoa 2 annosta
400-500g kasviksia (tähän voi käyttää oikeastaan mitä vain vihreitä ja vaaleita kasviksia)
* parsakaalin vartta
* kukkakaalin lehtiä
* purjosipulia
* palsternakkaa
* mukulaselleriä
* tuoretta- tai pakaste pinaattia
suolaa, jauhettua valkopippuria
2 rkl oliiviöljyä
200g raejuustoa per annos

Pientä taustaa tälle ruokalajille😅 Mieheni on nimennyt tämän keiton, kun sen teko näyttää kuulemma niin villiltä🙈 En tykkää haaskata ruokaa, joten tyylini on, että kasviksista käytetään kaikki kuten parsakaalin varret ja kukkakaalin lehdet sekä mahdollisesti nahistuneet kasvikset, jos niitä sattuu jääkaapissa olemaan. Tämä keitto on siis sellainen sekametelisoppa erilaisista kasviksista ja, kun ne on keitetty vedessä kypsäksi lisään soseuttaessa vielä pinaattia, että keitto värjäytyy kauniin vihreäksi. Ilman pinaattia keitto on villin värinen ja pinaatti tuo siihen myös hyvää makua😄

Laita siis kaikki muut kasvikset kattilaan paitsi pinaattia ja oliiviöljyä. Keitä vedessä kypsäksi ja soseuta. Laita soseuttaessa pinaatti, oliiviöljy ja mausteet keittoon. Tarjoile raejuuston kanssa


Keittoja ja patoja kannattaa tehdä useampi annos niin saa seuraavaksi päiväksi esimerkiksi töihin eväät tai kotiin tullessa on ruoka jo valmis.

27 views0 comments

Recent Posts

See All