Keho tarvitsee rautaan moniin erilaisiin biokemiallisiin toimintoihin. Rauta on tärkeä hivenaine, jota on täysin välttämätöntä saada ravinnosta. Raudan puutoksessa mm. aivojen elintärkeiden välittäjäaineiden tuotanto heikkenee.
Rauta osallistuu hapetus-pelkistysreaktioihin ja voi lisätä oksidatiivista stressiä elimistössä.
Rauta imeytyy ohutsuolen ferroporttien läpi ja suoliston hyvä kunto on tärkeää, jotta rauta pääsee imeytymään.
Rautatasapainoa säätelee raudan kierrätys, varastointi sekä imeytymisen säätely tapahtuu ruoansulatuskanavassa. Jos tasapaino horjuu, siitä voi seurata puutoksessa anemia tai liikasaannin seurauksena reaktiivisten happiyhdisteiden muodostus ja kudosvauriot.
Kun pyritään selvittämään mahdollista raudan puutetta ei ferritiini ole siihen yksistään hyvä mittari vaan tarvitaan laajempaa tietoa myös:
- punasolujen keskimäärinen hemoglobiinin konsetraatio (E-MCHC)
- punasolujen keskitilavuus (E-MCV)
- punasolujen keskimääräinen hemoglobiininmäärä (E-MCH)
- seerumin rauta (fs-Fe)
- transferriinin rautakyllästeisyys (fs-Transf) -> kuljettaa soluille rautaa
-transferriini reseptori (S-Tfr) -> solukalvon proteiini, joka ottaa raudan vastaan transferriinilta ja siirtää raudan solun sisään
- transferritiinin saturaatio (fs-TrFeSat) -> kertoo kuinka monta prosenttia raudan kuljettajaproteiineista on käytössä. On myös aminohappomarkkeri.
- B12-vitamiini (B12-TC2)
- folaatti (fS-Folaat)
- varastorauta (S-Ferrit)
Myös maksan tilanne ja kuparin mahdollinen puutos pitää selvittää.
Mikä on ferritiini?
Ferritiini on raudan varastoproteiini, jota esiintyy erityisesti maksassa, mutta myös monissa muissa kudoksissa. Plasman ferritiinipitoisuus kuvastaa rautavaraston määrää, joten ferritiinimääritystä käytetään etenkin raudanpuutteen diagnostiikkaan. Plasman ferritiinipitoisuus alenee raudanpuutteessa varhain, ennen veren hemoglobiinin alenemista.
Viitevälissä oleva plasman ferritiinipitoisuus ei sulje pois raudanpuutetta, koska tulehdukselliset sairaudet voivat suurentaa ferritiinipitoisuutta. Lisäksi viitealaraja on epätarkka. Se mikä on sopiva ferritiini määrä on yksilöllinen.
Miksi kehossa voi esiintyä anemiaa/raudan puutetta?
Alhaisen rautatason syy pitää aina selvittää sillä se ei ole vain ominaisuus, vaan taustalta löytyy aina jokin tekijä. Syitä voi olla mm.
🍏 suoliston epätasapainoinen mikrobiomi
🍏 vuotava suoli
🍏 ongelmat ruoansulatuksessa
🍏 aminohappojen puute
🍏 tulehdukselliset suolistosairaudet
🍏 runsaat kuukautiset
🍏 kasvisruokavalio
🍏 folaatin puute
🍏 B12- vitamiinin puute
🍏 kuparin puute
🍏 kehossa olevat aktiiviset virukset-> virukset käyttävät rautaa ravintonaan
🍏 ravinnosta saadaan liian vähän rautaa
Maitotaloustuotteiden runsas käyttö voi estää raudan imeytymistä kelatoimalla eli sitomalla sen. Raudan imeytymistä heikentävät myös tee ja kahvi. Raudanpuute on maailman yleisin mikroravintoaineiden puutostila.
Korkeat rauta-arvot
Ferritiini voi nousta korkeisiin lukemiin mm. piilevässä tai hoitamattomassa keliakiassa, gluteenin yliherkkyydessä, infektioissa, kovassa stressissä, monisairailla, lihasreumassa, maksavaurioissa tai mikrobitulehduksessa.
Ferritiini voi kohota jopa lukemiin 200–300, vaikka potilaalla olisi rautavaje. Testeinä on hyvä käyttää myös muita verikokeita, jotta syy korkeaan arvoon löydetään. Pulmatilanteissa on tulkittava useampia testejä.
Raudan liiallinen saanti aiheuttaa raudan kertymistä maksaan, pernaan ja luuytimeen.
Hemokromatoosi on harvinainen perinnöllinen sairaus, jossa raudan imeytymisen tai soluista vapautumisen häiriö kerryttää rautaa elimistöön. Korkea ferritiini voi olla myös merkki tulehduksesta.
Mistä rautaa saa; huomioi ruokavaliossa
Päivittäin tarve 15mg/pvä (max 25mg)
Tässä yhden päivän esimerkki raudan saannista 16 mg
-50g kaurahiutaleita= 2,3 mg
-1 tl hamppurouhetta= 0,6 mg
-100g mustaherukkaa= 1,2 mg
-20g cashewpähkinää= 1,5 mg
-100g broileria= 0,4 mg
-100g kukkakaalia= 0,5 mg
-100g porkkanaa= 0,5 mg
-100g katkarapuja= 3,6 mg
-100g paprika kelt.=0,4 mg
-100g kesäkurpitsaa= 0,8 mg
-40g täysjyväriisiä= 1,2 mg
-20g kurpitsansiemeniä= 2 mg
-100g mustikkaa=0,6 mg
Suosi ruoanlaitossa:
-oreganoa
-basilikaa
-tilliä
-nokkosta
-mustapippuria
Rautaa saat myös:
-merilevästä
-täysjyvätuotteista
-linsseistä
-keltuaisesta
-tahinista (=seesaminsiementahna)
-chiasiemenistä (muista aina liottaa)
-marjarouheista
-vihreissä kasviksista
-riistasta ja punaisesta lihasta
-manteleista
-auringonkukansiemenistä
-rikotuista hampunsiemenistä
-soijarouheesta
-tofusta
Olen auttanut useita asiakkaitani erilaisissa rauta-aineenvaihdunnan ongelmissa ja
juurisyy on aina tärkeää selvittää jotta hoito on oikeaa ja tuo sinulle parempaa terveyttä ja hyvinvointia!
Kommentare